Switi Sranan Kondre

Devill's Island Frans Guyana (van Papillon)

                            Albina : Met “taxi” van Johan naar de kant om te fietsen

Sinds 29 september zijn we in ‘het prachtige Suriname’. Bij Domburg liggen we aan een mooring voor de erg gezellige Jachtclub. En we zijn niet de enigen, alle twaalf moorings liggen vol en er liggen drie boten voor anker. Gelukkig is het goede ankergrond, want de rivier stroomt op het moment heel hard, het is springtij en met het bij bootje komen wij bijna niet tegen de stroom in.                     Met de huurauto verkennen we het land. We zijn bij het Brokopondo stuwmeer geweest, een paar keer in Paramaribo, hebben bij het Ananie-strand in de Surinamerivier gezwommen,  de Peperpot plantage bezocht en vandaag staat de vlindertuin in Lelydorp op het programma. De hydraulische cilinder van de autopilot is naar een draaier in Paramaribo gebracht: ‘n’o span’ (maak je niet druk) dat komt goed man! Nou, nog niet echt, maandag zullen we hem opnieuw brengen en dan met een tekening duidelijk maken wat we denken dat er moet gebeuren. Het Surinaams is leuk om te horen. Een voorbeeld: op de vraag ‘hoe heet je?’ krijg je als antwoord: ‘de naam heet….’

             Presidentieel Paleis   Ministerie van Volkshuisvesting !        Grote Markt                           Het is heel makkelijk dat we “gewoon” Nederlands kunnen spreken.

Dit is echt een plek waar bijna iedere zeiler die uit Brazilië komt naar toe gaat, dus er liggen veel voor ons bekende boten wat iedere namiddag veel gezelligheid geeft.De Djogo’s (literflessen) met Parbobier worden van alle kanten aangedragen en behalve voor de zeilers is de bar ook een ontmoetingspunt voor lokale mensen.De dag na onze aankomst vielen we meteen met onze neus in de boter, het was Divali, het Hindoestaanse feest van het licht. Ter ere hiervan werd een betonnen beeld van een godheid geëerd en versierd en vervolgens in de rivier gegooid, midden tussen de moorings. Dit gebeurt ieder jaar, het moet er interessant uitzien op de rivierbodem! Gisteren was het een feestdag van de Marrons, een bevolkingsgroep ontstaan uit de gevluchte slaven die zich in het oerwoud verstopt hebben. We hebben uitgebreid rondgekeken in de Palmentuin in Paramaribo waar allerlei tentjes met eten, drinken en kunstnijverheid de feestvreugde verhoogden.En vandaag gaan we naar de Kokende Mannen, een culinair evenement waar geld voor het goede doel mee opgehaald wordt.

                          Wildlife op de Peperpot Plantage

                                            De Vlindertuin

Tot nu toe bevalt het ons hier prima!

Peperpot Plantage

3 gedachten over “Switi Sranan Kondre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *