Communicatie

Ilha de Lencois

De laatste paar dagen hebben we weer wat nieuws geleerd: het radionetje. Op Ilha da Lençois ontmoetten we de Full Tilt, een Amerikaans-Canadese boot en de Ingrid, een Zuid-Afrikaans stel. Tijdens een gezellige barbecue werd afgesproken om tijdens de overtocht naar Frans Guyana iedere morgen contact te maken via de korte golf radio. Nieuw voor ons!                                                                                                                                        En gezellig om te kletsen over de positie, wat voor vis er al dan niet gevangen was en hoe hard we voortgang maakten. We hebben een groot deel van de vierdaagse trip ruim 2 knopen stroom mee gehad, dat schiet lekker op. Ingrid is een stuk verder de zee op gegaan – en een stuk zwaarder – en gaat met de lichte wind hier een stuk langzamer. Inmiddels liggen we in Degras de Cannes, samen met de Ebijmar en de Full Tilt, Ingrid wordt morgen verwacht.

Tutoia

Communicatie in het Portugees is langzaam maar zeker op kleuternivo (misschien wel peuternivo) mogelijk geworden na onze vier maanden in Brazilie. Het is leuk om met de lokale bevolking een paar woorden te kunnen wisselen. Op de barbecue was ook een vissers/kruideniersfamilie uit een  piepklein primitief dorpje waar we mee ‘gepraat’ hebben.De communicatie verloopt verder met veel zwaaien naar de vissersboten en – het mondiale teken voor ‘alles goed’ – een duim in de lucht.

Winkel/bar in naamloos dorpje

 

Ook bijvoorbeeld in Tutoia, waar sommige vissers met prachtige zeilboten hun werk doen. We hebben twee dagen op de rivier daar gelegen – volgens de kaart 70 centimeter diep, maar in werkelijkheid zes meter – hun zeilkunsten bewonderd en onze laatste inkopen in Brazilie gedaan.                                           Nu zijn we in Frans Guyana en we verheugen ons op het stokbrood en de franse wijn, maar we moeten eerst nog zien dat we in een plaats met winkels komen, de ankerplek is nogal in de middle of nowhere.

Mahury rivier in Frans Guayana

 

Een gedachte over “Communicatie

  1. Mooi, zeg, die zandduinen. Kan ik helemaal lyrisch van worden. Is weer eens wat anders dan zo’n oceaan om je heen, toch? En, al wegwijs geworden au milieu de nulle part?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *